![](/media/lib/36/znajomi-3209c18bf8f92e8a78f814d932ca50ba.jpg)
Profil odzwierciedla prawdziwe ja
2 grudnia 2009, 09:44Profile z serwisów społecznościowych odzwierciedlają prawdziwą, a nie wyidealizowaną osobowość – twierdzi Sam Gosling z Uniwersytetu Teksańskiego w Austin.
![](/media/lib/71/pigulki-01ed4e7f41e0dcc1874ee280709f6f90.jpg)
Brak standardów dla standardu
19 października 2010, 10:35Standardem w ocenie skuteczności i bezpieczeństwa nowych leków są badania z placebo, jednak jak podkreślają naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, nie ma standardów dotyczących samego placebo i tak naprawdę nikt nie wie, jaki dokładnie ma ono skład.
![](/media/lib/115/n-parasol-a9a672b8a602e57eb4f6bccd9619ebfe.jpg)
Na słońcu filtr tworzy rodniki
9 maja 2012, 12:35Smarując się preparatami z filtrami słonecznymi, człowiek sądzi, że zabezpiecza się przed nowotworami skóry. Okazuje się jednak, że tlenek cynku (ZnO), jeden z filtrów mineralnych, podlega pod wpływem promieniowania słonecznego przemianom chemicznym, w wyniku których mogą powstawać rodniki.
![](/media/lib/105/n-para-90c030c37705b06441afdda07053cf77.jpg)
Żal seksualny jako siła napędowa ludzkiej ewolucji
26 listopada 2013, 10:52W największym i najbardziej pogłębionym jak do tej pory studium żalu dotyczącego aktywności seksualnej naukowcy stwierdzili, że mężczyźni z większym prawdopodobieństwem żałują niezrobienia czegoś, a kobiety przejmują się raczej przypadkowym seksem.
![](/media/lib/86/n-alkohol-bd4e7c49a9e73b452cf1f603dfbfcc21.jpg)
Alkohol spożywamy od milionów lat
5 lutego 2015, 09:23Nowe badania dowodzą, że już przed 10 milionami lat wspólny przodek szympansa, goryla i człowieka mógł trawić alkohol. To oznacza, że alkohol był częścią diety na miliony lat wcześniej, zanim ludzie nauczyli się go wytwarzać. Niewykluczone, że pozwolił na pojawienie się i przetrwanie naszego gatunku.
Archeolodzy odkryli rzadkie urządzenie zwane nilometrem
25 maja 2016, 06:18Amerykańscy i egipscy archeolodzy znaleźli w ruinach miasta Thmuis w Delcie Nilu urządzenie zwane nilometrem. Prawdopodobnie zbudowano je w III w. p.n.e.
![](/media/lib/175/n-zestaw-eksperymentalny-4d96078ce2cb7b8f1ce3345b1ea2ccc3.jpg)
Przerwano badania nad zdrowotnymi korzyściami z picia alkoholu
20 czerwca 2018, 09:22Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) przerwały kontrowersyjne badania, na które przeznaczono 100 milionów dolarów, a których celem było sprawdzenie, czy codzienne picie niewielkich dawek alkoholu poprawia zdrowie. Badania przerwano po tym, jak specjalny panel doradczy NIH jednogłośnie opowiedział się przeciwko ich dalszemu prowadzeniu
![](/media/lib/424/n-wypuszczenie-8dbddf061001ed50d74124259b4eb3f1.jpg)
DevilComeback - reintrodukcja diabłów tasmańskich w Australii kontynentalnej
7 października 2020, 05:22Obecnie diabły tasmańskie (Sarcophilus harrisii) występują na wolności tylko na Tasmanii. Wymarcie diabłów na kontynencie australijskim nastąpiło ok. 3 tys. lat temu. Próbując odtworzyć w Australii kontynentalnej zdrową populację, w ostatnich miesiącach wypuszczono 26 osobników. Projekt DevilComeback jest wspólnym przedsięwzięciem Aussie Ark, Global Wildlife Conservation i Wild Ark.
![](/media/lib/520/n-courtesy-of--at-mycoworks_photo-by-aysia-stieb_hat-styles-from-left-coprinus_morchella_reishi-boletus_nickfouquet-005-b57c2aa86207ca09bc26a0b63d48b308.jpg)
„Skóra” z grzybni. Reishi materiałem przyszłości?
27 września 2022, 14:11W połowie lipca kalifornijska firma MycoWorks zaprezentowała pierwsze komercyjne produkty modowe ze swojego flagowego materiału Reishi – wykonanej z grzybni alternatywy dla skóry. Są to 3 modele kapeluszy, zaprojektowane przez znanego modystę Nicka Fouqueta. Choć wszystkie kosztują powyżej 800 dolarów, bucket hat Boletus już się wyprzedał.
![](/media/lib/529/n-mieso-7f6026a60cac4757d22ab997cb25686a.jpg)
Czerwone mięso zwiększa ryzyko rozwoju demencji
17 stycznia 2025, 10:19Spożywanie czerwonego mięsa to znany czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób. Nowe badania, przeprowadzone przez Mass General Bringham, Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Broad Institute (MIT i Harvard), wykazały, że czerwone mięso – szczególnie przetworzone – zwiększa ryzyko demencji. Co więcej, naukowcy wykazali, że zastąpienie przetworzonego czerwonego mięsa takimi źródłami białka jak orzechy, rośliny strączkowe czy ryby, zmniejsza ryzyko demencji o około 20%.